25 Ekim 2012 Perşembe

Farklı Bir Çarpma İşlemi Yöntemi


245 x 361 işleminin sonucunu şimdi öğreneceğimiz yöntemle bulalım.

İki sayımızda üç basamaklı olduğu için aşağıdaki gibi 3x3 lük bir diyagram oluştuyoruz.  Sayının birini diyagramın üst kısmına yatay olarak, diğerini tarafa dikey olarak yazalım.




Şimdi aşağıdaki kırmızı çizgileri, yani karelerin köşegenlerini çizelim.


Artık çarpma işlemine başlayabiliriz. Üstte 2, 4 ve 5 rakamları, sağda 3,6 ve 1 rakamları bulunmaktadır. Üstteki üç rakam ile sağdaki üç rakamı birbiri ile çarparak rakamların kesiştikleri köşegenlere sonucu yazıyoruz. Aşağıdaki örneğe bakarak daha kolay anlayabilirsiniz. Aşağıda 2 ile 3’ü çarpıp sonucunu nasıl yazdığımıza dikkat edin. 2 ile 3’ün çarpımı 6’dır. 6 bir basamaklı olduğu için köşegenin üst tarafına 0 alt tarafına da 6 yazdık.  4 ile 6’yı da çarptık.  Elde edilen çarpım 24 olduğu için köşegenin üst tarafına 2 alt tarafına 4 yazdık. 



 Şimdi tüm işlemleri yapalım.

Şimdi köşegenleri aşağıdaki gibi uzatalım. Sanki içinde sayıların bulunduğu yollar elde etmiş gibi olduk. Şimdi bu yollarda karşımıza çıkan sayıları toplayıp yolun sonuna yazalım.


Bu toplamlardan biri 14, yani iki basamaklı bir sayıdır. 14’deki onluğu kendisinden önce gelen sayıya aktarıyoruz.


 Şimdi işlemin sonucunu oklar yönünde sayıları sırası ile yazarak bulabiliriz. Eğer ilk sayımız sıfır ise onu yazmamız gereksiz olur. Yani işlemin sonucu:

88445


1 yorum:

  1. Bu yöntemi herhangi bir çarpma işleminde kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil

 
Copyright © . Matematik 5 6 7 8 - Posts · Comments
Theme Template by BTDesigner · Powered by Blogger