19 Aralık 2012 Çarşamba

7. Sınıf - Çemberde Açılar - Çalışma Yaprağı


7. sınıf çemberde açılar konusu ile ilgili çalışma yaprağını indirmek için konu başlığına tıklayınız.
"Çember veya dairede merkez açı ve çevre açı ile bu açıların gördüğü yayları belirler", "Aynı yayı gören merkez açının ölçüsü ile çevre açının ölçüsü arasındaki ilişkiyi belirler.", "Bir çember veya dairede merkez açının belirlediği minör (küçük) ve majör (büyük) yayların ölçüsünü hesaplar." ve "Merkez açının ve çevre açının ölçüsünü hesaplar" kazanımları ile ilgili çalışma yaprağını indirmek için tıklayınız.


 (Görsele sağ tıklayıp resmi farklı kaydet seçeneğini tıklayın.)



  (Görsele sağ tıklayıp resmi farklı kaydet seçeneğini tıklayın.)


Konu Özeti:

Köşesi çemberin merkezi olan açıya merkez açı denir. Merkez açının kolları arasında kalan çember parçasına merkez açının gördüğü yay denir. Merkez açının ölçüsü ile merkez açının gördüğü yayın ölçüsü birbirine eşittir.

Köşesi çemberin üzerinde olan açıya çevre açı denir. Çevre açının kolları arasında kalan çember parçasına çevre açının gördüğü yay denir. Çevre açının ölçüsü ile çevre açının gördüğü yayın ölçüsünün yarısıdır. Diğer bir ifadeyle çevre açının gördüğü yayın ölçüsü, çevre açının ölçüsünün iki katıdır.

Bir merkez açının ölçüsü, aynı yayı gören çevre açının ölçüsünün iki katıdır.



1 yorum:

  1. Öğretmenimiz hem bu siteden çıkarıyormuş.sınavım var yarın onun için bakıyorum ama keşke daha fazla soru olsa.matemetiğim 3 daha çok çalışma kağıdı :)

    YanıtlaSil

 
Copyright © . Matematik 5 6 7 8 - Posts · Comments
Theme Template by BTDesigner · Powered by Blogger