24 Aralık 2012 Pazartesi

Nim Oyunu Nedir? Nasıl Oynanır? Örnek Oyun



Zeka oyunları seçmeli dersinde oynanabilecek oyunlardan olan nim oyununun nasıl oynanacağını öğrenmek için konu başlığına tıklayınız.


Nim oyunu çeşitli şekillerde oynanabilen, daha doğrusu oyun çeşitliliği oyuncuların isteğine bağlı olan bir zeka ve strateji oyunudur. Oyun iki kişi arasında oynanır. Oyun için bir miktar sayılabilir nesne gerekmektedir. Taş, kibrit çöpü, kürdan, zeytin çekirdeği, fasulye vb. nesneler ile bu oyunu oynayabilirsiniz.

Nim oyununun popüler versiyonlarından biri olan ve 1-3-5-7 dizilimi ile başlanan oyunu örneklendirerek anlatalım. Öncelikle oynamak için elimizde bulunan 16 adet nesneyi aşağıdaki gibi diziyoruz. Dizilimi 4 satır ve satırlarda sırasıyla 7-5-3-1 adet nesne bulunacak şekilde yapıyoruz.


Oyuna başlayan oyuncu, istediği herhangi bir satırdan dilediği kadar nesneyi  alır. Örneğin 1. satırda 7 adet nesne var. Bu satırdan yalnızca bir nesne de alabilir, 2 tane de, 3 tane de , tamamını da alabilir. Satırın kenarından da alabilir, aradan dilediğini de seçebilir. Kısacası sıra hangi oyuncuda ise o oyuncu dilediği satırdan ( yalnızca bir satırdan) dilediği kadar nesneyi alabilir. Nesne almadan devam edemez, yani pas geçemez. Sıra rakibine geçtiğinde rakibi de aynı şekilde oyuna devam eder. Her oyuncu bir hamle yapar ve sıra rakibine geçer. Son nesne kime kalırsa o oyuncu oyunu kaybeder. Yani amaç son nesneyi rakibin almasını sağlamaktır.

Örnek Oyun:

Başlangıç Dizilimi

1. oyuncu oyuna başladı ve ikinci satırdan aşağıdaki kırmızı boyalı nesneleri aldı. Aldıktan sonra nesneler sağ taraftaki görseldeki konumu aldı.



2. oyuncu üçüncü satırdan mavi boyalı nesneleri aldı. Aldıktan sonra nesneler sağ taraftaki görseldeki konumu aldı.




1. oyuncu 4. satırdan kırmızı boyalı nesneyi aldı.




2. oyuncu 1. satırdaki tüm nesneleri aldı.





1. oyuncunun oyunu kazanmak için yapması gereken hamle tabiki yerde kalan aynı satırdaki iki nesneden birini alıp sonucuyu rakibe bırakmaktır.



2. oyuncuya son nesne kaldığı için oyunu kaybetmiştir. Kazanan 1. oyuncu.






Aşağıdaki linklerden herhangi birine tıklayarak oyunun kurallarını, nasıl oynandığını anlattığımız ve örnek oyunla desteklediğimiz belgeyi indirebilirsiniz.





NİM OYUNU NASIL OYNANIR

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © . Matematik 5 6 7 8 - Posts · Comments
Theme Template by BTDesigner · Powered by Blogger