12 Aralık 2012 Çarşamba

7. Sınıf - Çember ve Daire - Çalışma Yaprağı




7. sınıf çember ve daire konusu ile ilgili ilk çalışma yaprağıdır. İndirmek için konu başlığına tıklayınız.

"Çemberin özelliklerini belirler ve çember modeli inşa eder", "Çemberin düzlemde ayırdığı bölgeleri belirler" ve "Çember ile doğrunun ilişkisini belirler" kazanımları ile ilgili soruların yer aldığı çalışma kağıdını indirmek için tıklayınız.


 (Görsele sağ tıklayıp resmi farklı kaydet seçeneğini tıklayın.)





Konu Özeti:

Çember ve Daire

Bir düzlemde sabit bir noktadan eşit uzaklıktaki noktaları birleşimi ile elde edilen şekle çember denir. Bu sabit noktaya çemberin merkezi adı verilir. Çemberi iki eş parçaya ayıran ve çemberin merkezinden geçen doğru parçasına çap denir. Çap "R" ya da "2r" şeklinde gösterilir. Çemberi merkezi ile çemberin üzerindeki herhangi bir noktayı birleştiren doğru parçasına ise yarıçap denir. Yarı çap "r" ile gösterilir. Yarıçapın uzunluğu çap uzunluğunun yarısıdır. Diğer bir ifadeyle çapın uzunluğu yarıçapın uzunluğunun iki katıdır.

Bir çember bulunduğu düzlemi kendisi, iç bölgesi ve dış bölgesi olmak üzere üç bölgeye ayırır. Bir çemberin iç bölgesi ile kendisinin birleşimi ile elde edilen bölgeye daire adı verilir.

Aynı düzlemde bulunan bir çember ile bir doğrunun yalnızca bir noktası ortak ise doğru çembere teğettir.

Çemberi kesen bir doğrunun çemberin içinde kalan parçasına kiriş denir. Bir çemberde uzunluğu en büyük olan kiriş çemberin çapıdır.Çemberde çaptan uzaklaştıkça kirişin uzunluğu azalır.

Çemberin üzerindeki herhangi iki nokta arasında kalan parçaya çember yayı denir.

3 yorum:

  1. hocam 5.sınıf demişsiniz. 5 mi 7 mi

    YanıtlaSil
  2. 7. sınıf . Çalışmalarımızı bir taslak üzerinde yaptığımız için 5. sınıf olarak kalmış. Değiştirelim 7. sınıf yapalım. Farkedip uyardığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Gerekli değişikliği yaptık. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil

 
Copyright © . Matematik 5 6 7 8 - Posts · Comments
Theme Template by BTDesigner · Powered by Blogger