19 Aralık 2012 Çarşamba

6. Sınıf - EBOB ve EKOK - Çalışma Yaprağı


6. sınıf en büyük ortak bölen (EBOB) ve en küçük ortak kat (EKOK) ile ilgili  çalışma yaprağını indirmek için konu başlığına tıklayınız.
"Doğal sayıların ortak bölenlerini ile katlarını belirler ve problemlere uygular" kazanımı ile ilgili çalışma yaprağını indirmek için tıklayınız.

 (Görsele sağ tıklayıp resmi farklı kaydet seçeneğini tıklayın.)



Konu Özeti:

EKOK (En Küçük Ortak Kat): İki ya da daha fazla doğal sayının ortak katlarından en küçüğünü bulmak için yapılan işlemdir. Ekok'u bulunması gereken sayılar birlikte asal çarpanlarına ayrılır. Bu asal çarpanların çarpımı, bu sayıların EKOK'unu verir.

EBOB (En Büyük Ortak Bölen): İki ya da daha fazla doğal sayının tümünü tam olarak bölen sayılardan en büyüğünü bulmak için yapılan işlemdir. Ebob'u bulunması gereken sayılar birlikte asal çarpanlarına ayrılır. Bu asal çarpanlardan, sayıların tümünü bölenler çarpılır. Elde edilen çarpım bu sayıların EBOB'unu verir.

Aralarında asal iki sayının EBOB'u 1'dir. EKOK'u ise bu sayıların çarpımıdır. Örneğin 10 ve 9 sayıları aralarında asaldır. Bu sayıların EBOB'u 1, EKOK'u ise 90'dır. 



0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © . Matematik 5 6 7 8 - Posts · Comments
Theme Template by BTDesigner · Powered by Blogger