13 Aralık 2012 Perşembe

6. Sınıf - Tam Sayılar ve Mutlak Değer - Çalışma Yaprağı


6. sınıf tam sayılar ve mutlak değer konusu ile ilgili çalışma yaprağını indirmek için konu başlığına tıklayınız.

"Tam sayıları açıklar", "Mutlak değerin anlamını açıklar" ve "Tam sayıları karşılaştırır ve sıralar" kazanımları ile ilgili soruların yer aldığı çalışma yaprağını indirmek için tıklayınız.

 (Görsele sağ tıklayıp resmi farklı kaydet seçeneğini tıklayın.)



Konu Özeti:

Tam Sayılar

Önünde eksi (-) işareti olan sayılarla karşı karşıyayız. Ancak bu sayıların nasıl adlandırıldığını, ne ifade ettiğini henüz bilmiyoruz. Akşam haberlerinde hava durumu bültenini izlerken yaşadığımız şehrin hava sıcaklığının -3 derece olduğunu görüyoruz.  Ekonomi haberlerinde altının değerinin yükseldiğini duyuyor ve yanında +0,14 TL gibi bir ifade görüyoruz. İşte bu şekilde önünde artı ya da eksi gibi işaret olan sayılara tam sayılar diyoruz. Bugüne kadar sayma sayılarını ve doğal sayıları görmüştük. Tam sayılar bu iki sayı grubunu da içine alan bunun yanında önünde eksi işareti olan sayıları da barındıran bir grup, diğer bir ifadeyle bir kümedir. Tam sayılar kümesi Z ile gösterilir.

Z={.......-4,-3,-2,-1,0,+1,+2,+3,+4.........} 

Önünde "-" işareti olan sayılar negatif tam sayılardır. "+" işareti olan sayılar ise pozitif tam sayılardır. "0" sayısı ne pozitif ne de negatiftir.

Bir sayının önünde "+" ya da "-" gibi bir işaret yoksa bu sayı pozitif bir tam sayıdır. Örneğin "3" aslında "+3" tür.

Sayıların önündeki "+" ve "-" işareti yön bildiren işaretlerdir.

Hava sıcaklığının -3 derece olması, sıcaklığın 0'ın altında 3 derece olması demektir.

Bir şirketin kar/zarar durumunu gösteren tablodaki değer +3000 ise bu şirketin kâr ettiğini ve 0'ın üstünde 3000 TL kazandığını gösterir.

Mutlak Değer

Mutlak değer bir sayının sıfıra (sayı doğrusundaki başlangıç noktasına) olan uzaklığıdır. Uzaklık negatif bir sayı ile ifade edilebilecek bir kavram değildir. O yüzden negatif ya da pozitif tüm sayıların ( sıfır hariç)  mutlak değeri "pozitif"tir. Sıfırın mutlak değeri ise "0" dır. 











0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © . Matematik 5 6 7 8 - Posts · Comments
Theme Template by BTDesigner · Powered by Blogger