5 Ocak 2013 Cumartesi

5. Sınıf - Ondalık Kesirleri Sıralama - Çalışma Yaprağı

5. sınıf ondalık kesirleri karşılaştırma ve sıralama konusu ile ilgili çalışma yaprağını indirmek için konu başlığına tıklayınız.
"Dört farklı rakamı ve virgülü kullanarak değişik ondalık kesirler oluşturur" ve "Üç ondalık kesri büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru sıralar" kazanımları ile ilgili soruların yer aldığı çalışma kağıdını indirmek için tıklayınız.

 (Görsele sağ tıklayıp resmi farklı kaydet seçeneğini tıklayın.)


Konu Özeti

Ondalık Kesirleri Sıralama

İki ondalık kesir karşılaştırılırken öncelikle tam kısımlarına bakılır. Hangi ondalık kesri tam kısmı daha büyük ise o ondalık kesir diğerinden daha büyüktür. Eğer tam kısımlar eşit ise kesir kısmına bakılır. Ancak kesir kısmına bakılırken ilk olarak virgülden sonraki ilk basamağa yani onda birler basamağına bakılır. Hangi ondalık kesrin onda birler basamağı daha büyük ise o ondalık kesir diğerinden daha büyüktür. Eğer onda birler basamakları da eşit ise bir sonraki basamak olan yüzde birler basamağına bakılır.

Ondalık kesirleri sıralamada yapılabilecek bir hataya dikkat çekelim.

2,45 ile 2,5 ondalık kesirlerini karşılaştırırken birçok öğrenci 2,45 ondalık kesrinin daha büyük olduğunu söyler. Çünkü 2,45 ondalık kesrinin kesir kısmındaki 45, 2,5 ondalık kesrinin kesir kısmındaki 5'ten büyüktür. Oysa bu sıralama yanlıştır. Çünkü 2,45 ondalık kesrinin kesir kısmı yüzde 45, 2,5 ondalık kesrinin kesir kısmı ise onda 5'tir. Onda 5, yüzde 50'ye denktir. Yüzde 45, yüzde 50'den büyük değil aksine küçüktür. 

Tam kısımları eşit olan ondalık kesirlerin kesir kısmına bakarken ilk olarak onda birler basamaklarını karşılaştıracağımızı söylemiştik. 

2,45          2,5

İkinci ondalık kesrin onda birler basamağındaki rakam daha büyük olduğu için bu ondalık kesir diğerinden büyüktür.

2,5 > 2,45


0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © . Matematik 5 6 7 8 - Posts · Comments
Theme Template by BTDesigner · Powered by Blogger